Psicologia

 

18

Psicologia Infanto-Juvenil
Quan és convenient acudir a un psicòleg infantil?
Educar és una travessia no exempta d’obstacles, els nens passen per diferents etapes i en aquest camí, alguns pares comencen a preocupar-se i es pregunten si el comportament del seu fill serà normal quan sorgeixin dificultats.
És necessari acudir a un psicòleg infantil o serà un problema del desenvolupament que desapareixerà per si sol?
Les diferències no sempre impliquen un trastorn
Abans de desesperar-se, és important tenir en compte que els nens passen per diferents fases crítiques al llarg del seu desenvolupament. Per exemple, entre els 2-3 anys molts petits viuen una etapa de negativisme i responen amb rebequeries quan no satisfan els seus desitjos. Amb les normes adequades i molta paciència, aquesta fase se supera sense més complicacions.
De fet, en l’àmbit de la psicologia es fa referència al concepte de “desenvolupament esperat” per indicar tots aquells comportaments i habilitats que són pròpies de cada edat. Per tant, les conductes que podrien catalogar-se com a normals per a un petit de 3 anys, deixen de ser-ho per a un nen de 5 anys.
A més, no podem oblidar que el desenvolupament del nen està determinat per les característiques del seu sistema nerviós, que no és prou madur fins al voltant dels 7 anys. Abans d’aquesta edat, és normal que li resulti difícil concentrar la seva atenció durant molt de temps, que no recordi algunes ordres i que tingui dificultats per controlar el seu comportament quan està molt excitat.
També s’han de considerar les característiques de personalitat del petit. El fet que un nen es comporti de manera diferent, potser perquè és més inquiet o més introvertit, no vol dir que tingui un trastorn sinó tan sols que té un caràcter divers.
En altres casos el problema no rau en el nen sinó en els pares,  ja sigui perquè aquests tenen expectatives molt altes i li exigeixen massa o perquè li sobreprotegeixen tant  que no li permeten desenvolupar les seves habilitats.
Abans de demanar ajuda especialitzada
Conversa amb la teva parella o amb el cuidador ja que en ocasions els comportaments que el nen exhibeix amb tu no els mostra amb altres persones. En aquests casos la causa pot ser la necessitat de cridar l’atenció o la utilització de pautes educatives inadequades.
Parla amb la família i/o l’escola ja que són fonts d’informació molt útils que et poden donar pistes sobre el que està succeint. No és estrany que els avis recordin a un parent que es comportava de la mateixa manera o que la mestra t’indiqui un problema amb els companys de classe que pot estar afectant el nen.
Quan sol·licitar l’ajuda d’un psicòleg?
Com a regla general, has de demanar l’ajuda d’un psicòleg quan els comportaments del teu fill s’allunyen massa de les conductes usuals dels nens de la seva edat.
Per exemple, quan la majoria dels seus companys ja domina el llenguatge i el nen encara balbuceja, si no aconsegueix seguir el ritme al col·legi o quan mostra comportaments que havia deixat enrere i que són propis d’etapes anteriors.
Has d’acudir al psicòleg infantil quan:
El nen mostra un canvi sobtat que no aconsegueixes explicar i el notes trist, apàtic o molt irritable.
Té problemes per relacionar-se amb els seus coetanis pel que no té amics, ja sigui perquè es comporta de manera violenta, perquè és massa tímid o perquè presenta un desinterès fora del comú.
Té por a estar sol i sovint li costa agafar el son. Presenta malsons o terrors nocturns.
Exhibeix comportaments difícils de manejar, com la desobediència, l’agressivitat o una inclinació excessiva.
Té problemes a l’escola, li costa concentrar-se, s’avorreix sovint i es mostra massa intranquil.
Presenta tics, obsessions o trastorns físics que no tenen una causa mèdica, com mals de cap, problemes dermatològics i/o vòmits.
Sentis que no pots manejar la situació i tens la sensació d’estar al límit, sense saber què fer.
Pateix assetjament escolar.
És important aclarir que no sempre és necessari treballar amb el nen directament, sinó que en moltes ocasions la intervenció del psicòleg es dirigeix ​​a orientar els pares. En fer canvis en les pautes d’educació i sentir-se més segurs a l’hora d’actuar obtenen una resposta favorable en el nen.
Prevenir sempre és millor que lamentar
Per acudir a un psicòleg no sempre cal esperar que aparegui el problema. De vegades és convenient demanar ajuda quan sabem que el nen ha d’enfrontar un canvi important que el pot desestabilitzar, com és el cas d’un divorci, la mort d’una persona propera o un canvi de ciutat.
Font: Rosario Linares. Directora de El Prado Psicólogos

Què atenem?

Els processos de maduració i aprenentatges durant la infància i l’adolescència són molt importants per al bon desenvolupament de la persona. Tenir cura d’ells, orientar a les famílies i tractar les diverses problemàtiques que poden distorsionar el curs d’aquesta etapa de la vida, tant en l’àmbit conductual, com emocional i cognitiu.
Problemàtiques que atenem:
Trastorns emocionals i conductuals :

Depressió, problemes d’ansietat, problemes d’estat d’ànim, TDAH,…
Trastorns de la comunicació i trastorns dels aprenentatges:

TEL, Dislèxia, Discalcúlia, Quequeig…
Baixa capacitat mental i d’altes capacitats:

Retard mental, Talent matemàtic, Talent lingüístic, Sobredotació…
Problemes d’autoestima i relacionals:

Inseguretats, pors, poques habilitats socials, poca tolerància a la frustració,…
En tots els casos es durà a terme una orientació i un assessorament a les famílies, un seguiment a l’escola i coordinació amb altres professionals que atenguin al nen/a.

One thought on “Psicologia

  1. Bona tarda,
    M’agradaria saber preus de primera visita i sessions per fer una reeducació per un nen de 6 anys? A l’escola han passat proves i surt com a TDA.
    Som d’Adeslas i no se si feu descompte?

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s